Afghanerna
Lyssna på utdrag

Afghanerna

Åsne Seierstad

Bokförlaget Polaris
En man och två kvinnor.  

En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man.

Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. Hon berättar historierna om dem som flydde undan talibanerna och om dem som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.

Recensionsdag är 25 januari.

Läs mer
Välj utgåva:
 ljudbok
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 269.00
Sidantal: 536
ISBN: 9789177959779
Format: 135x210
Utk. 11. January 2023
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Islington Design
Översättare: Jan Stolpe
Recensioner
Expressen
”En urviktig insyn i hur kvinnorna, redan som små flickor, målmedvetet skolas in i männens maskulina apartheidsystem”
Aftonbladet
"Seierstad är mästerlig i boken om afghanerna"
DN
"Åsne Seierstad har en fantastisk förmåga att blåsa liv i individer"
Sydsvenskan
”Seierstad är oerhört skicklig på gestaltning. Afghanistan kommer verkligen till liv genom de porträtterade människornas mycket olika sätt att tolka och tänja sina omständigheter och sin kultur.”
SvD
"Åsne Seierstads grepp att skildra Afghanistan under talibanregimen utan att döma är omöjligt att värja sig emot."
Nedladdning