Året med 13 månader
Lyssna på utdrag

Året med 13 månader

Åsa Linderborg

Bokförlaget Polaris
Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Det är ett dramatiskt år i Sverige, med stora konflikter runt populismen, yttrandefriheten, metoo och Svenska Akademien.

Under detta dagboksår intar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en egen, kontroversiell position. Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord. Barnet i uppväxtskildringen Mig äger ingen är nu en vuxen kvinna som måste hantera två kriser, en privat och en professionellt.     

Det är en självprövande, polemisk skildring av offentligheten och en kvinna i dess mitt, av ställningstaganden, svek, tvivel och känslor kring mediernas makt och det oundvikliga åldrandet.

"Syns det på mig att jag lever ensam? Förut kunde jag beställa ett bord på KB bara för mig själv, när P inte var i stan. Jag läste och handskrev artiklar i restaurangstimmet, på de där vita dukarna som jag längtade efter som barn. Jag beställde ett glas vin och hittade en tankegång som fick mig att dricksa extra mycket. Det gör jag inte längre. Efter jobbet går jag hem till mig, där ingen mer än jag funderar över hur jag lever mitt liv."

Åsa Linderborg är journalist, författare och historiker. Hon disputerade 2001 på en avhandling om Socialdemokraternas historieskrivning. Hon slog igenom som författare med den självbiografiska Mig äger ingen, berättelsen om en uppväxt med en alkoholiserad metallarbetare som förlorade sitt arbete i samband med globaliseringen. Den blev en stor publikframgång och nominerades till Augustpriset 2007. Mellan 2009 och 2019 var hon kulturchef på Aftonbladet.

Författarfoto: Anna Ledin Wirén


Läs mer
Välj utgåva:
 ljudbok
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 69
Sidantal: 496
ISBN: 9789177954644
Format: 110x178
Utk. 25. February 2021
2. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Pocket
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensioner
SvD, Gunilla Kindstrand
”Året med 13 månader” är späckad med uppslag för den som vill diskutera tidsandan och livet, politiken och kärleken. Åsa Linderborg är intellektuellt inbjudande och generös med kunskap.”
Aftonbladet, Amanda Svensson
"Åsa Linderborgs perspektiv på det kaotiska medieåret 2017–2018 är omistligt."
DN, Lars Linder
"Det är välskrivet, bitvis naket och när texten är som tätast rentav rafflande."
Expressen, Annina Rabe
”Det starkaste med ”Året med 13 månader” är diskrepansen mellan den offentliga personen som går på som en uppdragbar mekanisk leksak, och den allt tröttare och mer tvivlande privatpersonen."
En varg söker sin pod, Caroline Ringskog Ferrada-Noli
"Den är så fruktansvärt bra. Att få vara i hennes liv … Hon är en otroligt begåvad författare."
VLK, Sara Meidell
"Såsom andandes och levandes sitt kulturchefsjobb blir den dagbok Åsa Linderborg för av högoktanig kvällstidningsdignitet, en skvallerfest för kulturjournalister - men ger också en inblick i precis hur turbulent det också var på redaktionsgolvet, ja, på hela den mediescen där den publicistiska thrillern ägde rum." Läs mer
Nedladdning