Den empatiska hunden
Läs utdrag
Lyssna på utdrag

Den empatiska hunden

Olof Rydén

Polaris Fakta

Hunden är människans bästa vän, lyder det gamla talesättet. Och senare års hjärnforskning visar att det ligger väldigt mycket i detta.

Den empatiska hunden går Olof Rydén till botten med den unika anknytning som finns mellan hund och människa, och som har uppstått i vår delvis gemensamma evolution. Han berättar om den avgörande mutation som en gång i tiden uppkom i vargen och bidrog till hundens utveckling: resultatet blev ett socialt och människotillvänt djur som i ett slag skiljde sig från vargen. Samtidigt var människan genetiskt förberedd för att uppmärksamma och intressera sig för djur, vilket gav de bästa förutsättningar för att arterna skulle bli bästa vänner.

På samma sätt som ett barn knyter an till sina föräldrar, beskriver författaren hur valpen knyter an till sin matte eller husse. Och vi människor kan knyta an till våra hundar, som kan vara en enorm trygghet, inte minst när livet gungar. Den tidig anknytningsprocessen och behovet av att både få och ge omsorg hos bägge arter är en stor förklaring till att vi har blivit så förbundna med varandra. I boken beskrivs hundars medvetande och känslomässiga lyhördhet och tydliga empatiska förmåga, samt den fantastiska ordlösa kommunikation som kan uppstå mellan dem och oss människor. Boken tar även upp hundens läkande kraft på oss människor i vård, skola och omsorg, och inte minst inom hundunderstödd psykoterapi.

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 149
ISBN: 9789180660778
Format: ePub
E-bok utk. 11. March 2024
Digital vattenmärkning
Förlag: Polaris Fakta
Omslagsformgivare: Islington Design
Recensioner
Bibliotekstjänst
"Betyg 4/5: Mycket bra. Utöver de senaste forskningsrönen exemplifierar Rydén från skildringar i skönlitterära verk och av egna upplevelser av hundar. Det som framför allt är av intresse är nog de senaste rönen om hundens empatiska talang i olika typer av terapeutiska sammanhang (vård, omsorg, skola ), inte minst när barn är inblandade. Den empatiska hunden är en lättläst och kärleksfull bok.” Läs mer
Nedladdning