Den svarta katten i Mosul
Lyssna på utdrag

Den svarta katten i Mosul

Puk Damsgård

Bokförlaget Polaris
Journalisten Puk Damsgård har flyttat sitt ”skrivbord” till Mosul i Irak för att kunna skildra kriget på nära håll. Hon lever där under den nio månaders offensiv mot den islamiska staten (IS) – den mest omfattande militära operationen i landet sedan 2003, i den största staden som IS någonsin har styrt.

I Den svarta katten i Mosul berättar Damsgård om en serie gripande människoöden från ett land där inbördeskrig, militärer och terroristgrupper har påverkat livet för miljoner irakier.

Med personligt anslag skildrar Damsgård vad som händer med ett land där alla själar är till salu, i en konstant överlevnadskamp. Hur allt korrumperats av krig. Men hon skildrar också de osynliga vardagliga revolutionerna och de människor som söker ljuset istället för att springa efter döden.

Under en lång tid levde Puk Damsgård med en grupp irakiska soldater för att fullt ut se bakom krigets fasad. I boken skildrar hon bland annat en ung mans resa hem från invasionen, där han förlorade sina vänner i en självmordsbombares attack. Hon beskriver en familjs öde under IS styre i Mosul, och en konstnär som upptäcker en hemlig fiol mitt bland vapen och militäruniformer på basaren i staden. Och hon jagar fatt på en svart huskatt i Mosuls murar.

Den svarta katten i Mosul är en berättelse full av överraskningar och motsatser – men mest av allt ett vittnesbörd om mänsklig kraft och överlevnadsvilja.
Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 249
Språk: Svenska
Sidantal: 352
ISBN: 9789177950035
Format: 125x200
Utk. 25. April 2018
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Översättare: Fredrik Ekelund
Nedladdning