Dödstvätterskan
Lyssna på utdrag

Dödstvätterskan

Sara Omar

Bokförlaget Polaris
Dödstvätterskan är en stark berättelse om en extremt utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Ett kontroversiellt ämne som är brinnande aktuellt även här i Sverige. Denna debut gjorde sensation när den kom ut i Danmark, och Sara Omar fick till och med hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver modigt och personligt om ett kvinnoöde av i dag, och bygger på sina egna erfarenheter.
 
I en vindpinad by i Kurdistan föds en natt en flicka som får namnet Frmesk. Barnets kön väcker faderns vrede, och hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad?

Frmesks farmor insisterar på att hon könsstympas omedelbart, men hennes mamma fruktar att hon är för liten och svag för att överleva ingreppet. När pappans våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna.

Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand om de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats när de ansetts ha smutsat ner familjens och släktens heder. Det är ett kärleksfullt hem, men det visar sig omöjligt att skydda Frmesk mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen närmar sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat.
Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 159
Språk: Svenska
Sidantal: 330
ISBN: 9789177950745
Format: ePub
E-bok utk. 20. May 2018
Digital vattenmärkning
Förlag: Bokförlaget Polaris
Översättare: Leo Gefvert
Recensioner
Vestmanlands läns tidning
”Årets modigaste bok är ingen överdrift”
SvD
”En intagande stil, som byggs upp av vassa dialoger och ett djärvt bildspråk som annars saknas i skandinavisk litteratur.”
Nedladdning