Gloria
Läs utdrag
Lyssna på utdrag

Gloria

Elisabeth Åsbrink, Elisabeth Åsbrink AB, Gloria Ray Karlmark

Bokförlaget Polaris
Recensionsdag 2 oktober

Gloria Ray var fjorton år när hon stoppades av beväpnade vita soldater från att börja på Little Rocks Central High School i Arkansas. Året var 1957 och delstatens guvernör vägrade att låta henne och ytterligare åtta svarta ungdomar att ta steget in på den helvita skolan. Den dagen tog min barndom slut , säger Gloria i dag.

Gloria Ray och de andra tonåringarna i The Little Rock Nine var de första som agerade utifrån Högsta domstolens beslut från 1954 där det slogs fast att segregation av svarta och vita barn i amerikanska skolor stred mot grundlagen. Arkansas motstånd var så starkt och våldsamt att president Dwight Eisenhower tvingades sätta in beväpnade elittrupper som dagligen eskorterade de nio svarta ungdomarna till skolan.

Händelsen blev en världsnyhet och en bricka i det kalla kriget, såväl som en chockartad exponering av rasismens Amerika. De nio ungdomarna i The Little Rock Nine är numera ikoner i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.

Men priset var högt. De fick utstå trakasserier, dödshot och våld och deras föräldrar och syskon drabbades hårt, liksom de som stödde deras kamp för rättvisa. Det slutade med att Arkansas guvernör hellre stängde alla allmänna skolor och hellre än att låta afroamerikanska barn blanda sig med vita, och tusentals ungdomar påverkades av beslutet.

Gloria Ray skulle senare gifta sig med en svensk formgivare och flytta till Sverige. Gloria är berättelsen om det där året som skulle förändra hennes liv, men också om den amerikanska rasismen och slaveriet den vuxit ur, oupplösligt förenade i historien om USA.Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta fackboksförfattare, flerfaldigt prisbelönad och översatt till runt 25 språk. Hennes senaste bok är biografin om Victoria Benedictsson Mitt stora vackra hat från 2022. Hennes augustnominerade debutbok, Smärtpunkten, om morden i Malexander och Lars Noréns pjäs Sju tre har blivit en uppmärksammad tv-serie i SVT denna vår.

Gloria Ray Karlmark har en examen i kemi och matematik och har bland annat arbetat som systemanalytiker och patentingenjör, med anställningar på IBM och Philips i Nederländerna. Hon flyttade till Sverige 1969, och har huvudsakligen varit bosatt här sedan dess. Hennes berättelse har aldrig tidigare skildrats i bokform.

Läs mer
Välj utgåva:
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 280
Sidantal: 272
ISBN: 9789180660181
Format: 135x210
Utk. 25. September 2024
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Elisabeth Åsbrink, Elisabeth Åsbrink AB, Gloria Ray Karlmark
Smärtpunkten
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson Läs mer
Mitt stora vackra hat
Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Läs mer
Tack och hej leverpastej
Elisabeth Åsbrink är en av våra mest mångsidiga författare, och rör sig Läs mer
Övergivenheten
Övergivenheten är en roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som Läs mer