I oxögat
Lyssna på utdrag

I oxögat

Ida Andersen

Bokförlaget Polaris
Kärlek, kamp och förändring i glasbrukens gryningstid  

Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?

I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer. Det är framförallt en historia om två individer, om deras kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan, och kamp för att få behålla sitt hem.

Ida Andersen är författare, översättare från italienska samt kulturskribent. Hon har tidigare givit ut flera diktsamlingar. Fackverket Stenminnen. De småländska stenmurarna ett kulturarv fick Smålands akademis Linnépris 2009 och 2016 kom romanen Här slutar allmän väg som skildrar en ung flickas liv i hippiemiljö på småländska landsbygden. Ida Andersen är bosatt i Malmö.

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 269
Sidantal: 392
ISBN: 9789177951520
Format: 135x210
Utk. 14. May 2019
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensioner
Svenska Dagbladet, Yukiko Duke
Det finns många orsaker att läsa Andersens roman och fundera över hur fattigdomen äter sig in i människor.
Expressen, Annina Rabe
Ja, det känns ofta som om jag har varit hemma hos Sissel och Eskil förut. Men det gör inte den överlag välskrivna ”I Oxögat” till en mindre läsvärd roman. För berättelsen om fattigdom och klasshierarkier är en ofrånkomlig och, faktiskt, alltjämt aktuell del av Sveriges historia.
Kristianstadsbladet
Genom barnafödslar, tingsförhandlingar och personliga släktmöten håller författaren intrigen vid liv. Andersens öra för det dialektala står inte sagde Mobergs efter.
Nya Wermlandstidningen, Lasse Anrell
En berättelse om hur glasriket skapades i Småland – verkliga människor, verkliga skeenden. Vilhelm Moberg-klass. Borde varit Augustnominerad.
Smålandsposten, Marie Magnusson
Vi följer Sissel och Eskil genom livet, i kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan. Om att vara född fattig, strävan efter ett självständigt liv, konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt. Dessutom talar man äkta småländska i boken. Genuint alltså. Det är när den lilla människan beskrivs som historia blir riktigt intressant och kommer nära. Läs mer
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Ida Andersen
Gesällen

Johan har äntligen blivit glasblåsargesäll och fått en egen verkstad men Läs mer
Skörgossen
När Johan som fjortonåring börjar i hyttan inser han att den är hans liv, Läs mer