Konstbluffen
Lyssna på utdrag

Konstbluffen

Jonas Nyrén

Polaris Fakta
Berättelsen om Sveriges största konstskandal

När Joanna Segelström klipper bandet till det nyöppnade galleriet i Marbella ser det ut som kulmen av en framgångssaga. Konst slussas mellan ägare för rekordbelopp, riklig avkastning väntar för hundratals kunder som blivit tillfälliga ägare av verken. Men bakom den tjusiga fasaden döljer sig ett berg av skulder, lögner och ont blod. För att systemet inte ska rämna måste nya personer hela tiden köpa in sig i pengakarusellen. Och när allt till slut brister svävar en fråga i luften: Vem är det egentligen som lurar vem?

Konstbluffen berättar Jonas Nyrén om den misstänkta bedrägerihärvan kring Timeless Gallery. Utifrån ett enormt källmaterial skildras historiens alla vändningar och den dramatiska jakten på huvudmännen. Samtidigt är det en studie i hur så många människor kunde dras med i vad som visade sig vara ett luftslott.

JONAS NYRÉN (f. 1968) är journalist på Sydsvenskan. Han har följt fallet Timeless Gallery sedan 2018. Underlaget till boken består av en stor mängd dokument, intervjuer, utredningsmaterial och research från flera länder.

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 250
ISBN: 9789177959342
Format: 135x210
Utk. 20. November 2023
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Polaris Fakta
Omslagsformgivare: Sofia Scheutz Design
Recensioner
Aftonbladet, Ingalill Mosander
”En sanslös, fängslande historia, berättad av en journalist som gjort ett imponerande grävjobb.”
Bibliotekstjänst
”Konstbluffen en mycket läsvärd och intressant bok om ett luftslott och dess ödesdigra konsekvenser.”
Sydsvenskan
”Gott nystat i fascinerande konsthärva. Jonas Nyrén gör ett mycket berömvärt journalistiskt fotarbete.”
Svenska Yle
”Den här berättelsen innehåller välkända ingredienser: girighet, löften om snabba cash och kanske också en dröm om att vara något stort, så som Joanna Segelström som mörklade sina enkla polska rötter och uppfann en betydligt mer rafflande bakgrund. Författaren Jonas Nyrén skildrar förtjänstfullt möten med människor som direkt eller indirekt drabbats av konstbluffen. Jag föreställer mig att denna otroliga historia snart kommer att landa på filmduken.” Läs mer
Bibliotekstjänst
”Materialet är gediget. Nyrén har ett lättläst journalistiskt språk och lyckas på ett relativt enkelt vis förklara avancerade ekonomiska ränker. Om man är intresserad av antingen svenska brott eller av konst finns det mycket att hämta här. Sammanfattningsvis är Konstbluffen en mycket läsvärd och intressant bok om ett luftslott och dess ödesdigra konsekvenser.” Läs mer
Nedladdning