Loppmarknad
Lyssna på utdrag

Loppmarknad

Richard Swartz

Bokförlaget Polaris
På loppmarknaderna i Wien dansas en märklig menuett. Så här kan den gå: försöker du sänka priset, håller handlaren fast vid sitt. Höjer du en aning för att gå honom till mötes, håller han fortfarande fast vid sitt. Går du därifrån efter oavslutad affär för att strax återvända och erbjuda honom det pris han begär, får du betala det dubbla eftersom du har sårat honom.

Detta är bara ett av många exempel på den köpslagan som författaren och samlaren Richard Swartz ägnat sig åt i årtionden på Wiens loppmarknader. Här har han samlat, gjort fynd och dåliga affärer, för att till komma till den obarmhärtiga insikten: jag tänkte på alla dessa unika och sällsynta föremål som om jag försökte sälja dem skulle skingras på mindre än en kvart och inbringa inte ens en bråkdel vad de en gång kostat mig .

Men besöken på loppmarknaden får också författaren att gå i barndom, får honom att minnas söndagsluncher hemma hos mormor och hennes älskare, där pojken får hjälpa honom, en man med dunkelt ursprung, att förfalska tavlor. En hund som inte fanns där förut får ta plats under ett bord. En förvandlas av penseln till ett kortspel. Och en signatur som inte fanns där förut blir till. Detta är en konst som kan leda rakt till fördärvet. Vilket det också gör. Alltså: en berättelse om skimrande ytor och falskspel, om kärlek till det som är vackert och äkta och aningen sprucket och oäkta. Kort sagt en berättelse om livet, skriven av en av Sveriges finaste stilister.


Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 249
Sidantal: 160
ISBN: 9789177953418
Format: 135x210
Utk. 09. October 2023
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Richard Swartz
Ostron i Prag
Två år efter att Pragvåren kommit och gått söker sig en ung man till Läs mer