Love
Lyssna på utdrag

Love

Alexander Onofri, Kerstin Gezelius

Bokförlaget Polaris
Greta Garbo är dyrkad som både kärleksgudinna och feminist- och queerikon, en kombinerad prestation som inte egentligen ser sin like igen förrän vid postmodernismens genombrott på åttiotalet.

LOVE är en fartfylld roman om hennes väg dit och de första åren i Hollywood, där hon landar tack vare en kontraktskarusell som hennes älskade regissör och mentor Mauritz Stiller dragit igång mer eller mindre av misstag. Hon går i krig med studion när de sparkar honom och ger henne ovärdiga vamproller. Hon gömmer sig för reportrar som belägrar nya pojkvännen Jacks villa. Men ju mer hon vägrar tala med fans och reportrar desto mer besatta blir de. När hon påstår sig vara en helt vanlig kvinna betraktas hon som ett stort mysterium. Till och med ankomsten av ljudfilmen, som borde innebära problem för en flicka med en mörk röst och en tung brytning, visar sig vara till hennes fördel. Varje steg Greta tar i riktning bort från stjärnglansen tycks tvärtom leda henne rakt mot den. Detta är LOVE, berättelsen om hennes osannolika baklängesväg mot stjärnorna och det tumult hon orsakar på vägen.

LOVE är baserad på verkliga händelser, brottstycken ur intervjuer, ett överraskande kärleksbrev från Mauritz Stiller och en samling anekdoter varav några är för bra för att vara sanna. Framför allt tecknar den med kärlek och fantasi ett porträtt som smälter samman den verkliga Greta Garbo med den som har förevigats på vita duken, eftersom konst och konstnär aldrig helt kan skiljas åt.

Författarfoto: Maja Zimmermann

Läs mer
Välj utgåva:
 ljudbok
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 299
Sidantal: 332
ISBN: 9789177952770
Format: 135x210
Utk. 21. April 2020
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensioner
Bokprataren
"Helt galet bra. Vilken otroligt fantastisk läsning."
Svenska Dagbladet, Josefin Holmström
"Lyckas skildra Garbos framväxande självförtroende på ett fint vis, och ger därmed en ledtråd till hennes radikala karriärval."
Aftonbladet, Ingalill Mosander
"Underhållande om en osannolik sannsaga, som utspelades under filmindustrins födelse på 1920-talet."
Aftonbladet, Pia Bergström
"Gezelius & Onofri låter henne vara relativt oförklarad. Hon framstår som häpnadsväckande självständig i en värld som är ny för henne."
Nedladdning