Mitt stora vackra hat
Lyssna på utdrag

Mitt stora vackra hat

Elisabeth Åsbrink

Bokförlaget Polaris
Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Ska förnuft råda eller den kristna moralen? Frågorna som formulerades under andra halvan av 1800-talet satte Europa i brand, och det var författare och intellektuella i Norden, med namn som Ibsen, Strindberg och Leffler, som tände stubinen.

Alla ville till Köpenhamn, för här fanns alltings centrum, litteraturkritikern Georg Brandes, det moderna Nordens gudfar. Hit drogs också Victoria Benedictsson, en postmästarfru från Hörby, som gjort succé under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hennes oförutsägbarhet och självständighet har fascinerat läsare och uttolkare in i våra dagar. Liksom hennes självmord: dog hon av olycklig kärlek till Georg Brandes, resultatet av övergrepp i barndomen eller var självmordet en logisk följd av att ha levt i ett patriarkalt system?

Elisabeth Åsbrink har i sin nya biografi följt Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren tätt i spåren. Från gården på Söderslätt över det klaustrofobiska äkta hemmet i postmästarbostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hennes liv tog slut, när hon bara var trettioåtta år. Det här är en biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.

Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta författare. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade 1947, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska Övergivenheten (2020).

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 79
Sidantal: 544
ISBN: 9789177959717
Format: 110x178
Utk. 10. October 2023
2. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Pocket
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Mono Studio AB
Recensioner
BTJ nr 15, 2022, Inger Littberger Caisou-Rousseau
”I denna utmärkta och synnerligen omfattande biografi ger hon [Elisabeth Åsbrink] en heltäckande bild av författaren och dramatikern Victoria Benedictsson (1850–1888), pseudonymen Ernst Ahlgren, och hennes verksamhet.” ”Mitt stora vackra hat är en insiktsfull, gedigen och välskriven presentation av ett författarliv som känns förbluffande aktuellt. På ett nytt sätt framträder också Benedictssons modiga insatser för att göra samhället mer öppet och jämställt.” Läs mer
Vi Läser , Jonas Eklöf
”Sommarens starkaste läsning för mig
DN, Alexandra Borg
”Genomgående fyller Åsbrink ut de självbiografiska alstren med tempo, takt och stämningar: en doft av bränt hår från en krustång, ljudet av spårvagnsklockor från Kongens Nytorv, en ljusstrimma på en tjock golvmatta. Så reser sig Benedictssons meningar från papperet och en levd erfarenhet träder fram ur arkivets skugga. Kinder får färg och fantomen talar.” Läs mer
Borås Tidning , Jimmy Vulovic
”Det är en mycket gripande berättelse som framställs hela vägen in i slutet. Jag sugs in och vill hela tiden fortsätta läsa.”
Alba , Christian Swalander
"Elisabeth Åsbrink har skrivit en fängslande biografi över ett fascinerande människoöde."
GP, Ulrika Knutson
”Elisabeth Åsbrink har skrivit en engagerad bok om Benedictsson som är mycket läsvärd
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Elisabeth Åsbrink
Smärtpunkten
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson Läs mer
Tack och hej leverpastej
Elisabeth Åsbrink är en av våra mest mångsidiga författare, och rör sig Läs mer
Övergivenheten
Övergivenheten är en roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som Läs mer