Jonas Anderson, en svensk-amerikansk lärare med ett eskalerande drogberoende, är en man som ständigt försöker göra sitt bästa. Dels för sina studenter, genom att finnas där för dem, men också för sig själv, genom att sluta ta droger. Dessvärre visar det sig vara svårare än han trott. När Jonas får sparken väljer han att lämna USA för Sverige. I Sverige ska han, en gång för alla, bli fri från drogerna och dra nytta av de gratis högskolekurser passet ger honom tillgång till.
Det är höst 2015 och Jonas befinner sig i Malmö, staden som fått all världens blickar på sig genom den växande
flyktingkrisen. Han försöker fokusera på studierna och den unga, vackra tyskan Anja, som bor i korridoren bredvid. När foton av treåriga Alan Kurdis livlösa kropp hamnar på tidningarnas förstasidor växer sig flyktingdebattens vågor allt högre. Allteftersom drogerna lämnar Jonas kropp blir världen allt mer på påträngande. Det skaver i Jonas. Hur skiljer man en god gärning från den självgodhet och det sociala kapital som gärningen medför? Hur tar man det första steget mot förändring, när vägen till problemets ursprung är så ändlöst lång? Vad innebär det att vara en god människa i vår moderna värld?
Detta är frågor som Jonas brottas med i Johannes Lichtmans träffsäkra, högst aktuella debut. På rak, öppenhjärtig prosa sätter han med en stor dos av svart humor fingret på de upplevelser i livet som formar oss, inte bara till de vi är, utan också till de vi en dag hoppas kunna bli.
Något måste beslutas handlar om att, på ett eller annat sätt, göra skillnad.
Läs mer