Övergivenheten
Lyssna på utdrag

Övergivenheten

Elisabeth Åsbrink

Bokförlaget Polaris
Övergivenheten är en roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familjehistoria. Berättarjaget vill en gång för alla sätta namn på den ödsliga skugga som följt henne genom livet och som hon misstagit för normaltillstånd. Genom att skildra Rita, Sally och Katherine, spårar hon hur hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa. Det är en fängslande berättelse om kärlek, emigration och mänskligt liv i hatets skugga. Övergivenheten gestaltar med stor inlevelse erfarenheter och skeenden, såväl vardagliga som mer dramatiska, under nittonhundratalet i Thessaloniki, London och Stockholm, och följer spåren tillbaka till judarnas fördrivning från Spanien under 1300-talet och 1400-talet. Det är en klassisk författarfråga: vem är jag och vad är det för värld jag befinner mig i? Jag har levt i så många år som om jag var på en öde ö, som om jag var helt ensam, som om jag inte hade några släktingar, ingen historia, ingenting. På ett sätt har jag skrivit den här boken för att se: is there anybody out there? Jag har följt mina trådar av familjehistoria och försökt att bygga en familj.

Elisabeth Åsbrink är författare och journalist, tidigare anställd på Sveriges Television. Hon debuterade 2009 med Smärtpunkten, om Lars Norén och polismorden i Malexander. 2011 kom Och i Wienerwald står träden kvar, om en pojke som levde i Sverige under kriget, åtskild från sina föräldrar i Wien. Boken riktade också ljuset mot Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. 1947 från 2016 är en krönika över ett år där vår samtid formades, och Orden som formade Sverige (2018) är en exposé över svenska ord, uttryck, talesätt, värderingar. Elisabeth Åsbrink har nominerats till Augustpriset tre gånger och vunnit det en gång, för Och i Wienerwald står träden kvar

Läs mer
Välj utgåva:
 ljudbok
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 79
Sidantal: 320
ISBN: 9789177954668
Format: 110x178
Utk. 10. May 2021
2. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Pocket
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Mono Studio AB
Recensioner
Dagens Nyheter, Madelaine Levy
" en mycket rik, lärd och gripande bok. Elisabeth Åsbrinks styrka har alltid varit att hitta enskildheten i det stora. Den lilla detalj som får oss att faktiskt förnimma historien så som den var."
Aftonbladet, Cecilia Djurberg
"Genom författarens ådror och hennes poetiska prosa rinner en våldsam berättelse om människor som sorterats och rankats utifrån blodsband."
Göteborgs-Posten, Maria Domellöf-Wik
"En rik roman, allmänbildande och med ett starkt politiskt patos. Trots sitt tunga ämne emellanåt överraskande rolig."
Svenska Dagbladet, Therese Eriksson
"En roman som fängslar och dröjer sig kvar. Det beror dels på att när Åsbrink slår an rätt ton gör hon det närmast virtuost, dels på att det finns en kraft i den här boken som tycks ohejdbar."
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Elisabeth Åsbrink
Gloria
Elisabeth Åsbrink, Elisabeth Åsbrink AB , m.fl.
Recensionsdag 2 oktober

Gloria Ray var fjorton år när hon stoppades av Läs mer
Smärtpunkten
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson Läs mer
Mitt stora vackra hat
Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Läs mer
Tack och hej leverpastej
Elisabeth Åsbrink är en av våra mest mångsidiga författare, och rör sig Läs mer