Ostron i Prag
Lyssna på utdrag

Ostron i Prag

Richard Swartz

Bokförlaget Polaris
Två år efter att Pragvåren kommit och gått söker sig en ung man till Tjeckoslovakien, av både för honom och hans omgivning något oklara skäl. För att med egna ögon se den ”normalisering”, det vill säga anpassning till den sovjetiska ordningen, som följt på Sovjetunionens invasion? Eller helt enkelt för att Prag erbjuder ett gömställe, en existentiell paus, är en plats som ingen känner eller egentligen brydde sig om?

I Richard Swartz Prag på sjuttiotalet är det ont om det mesta utom öl. Där kan man lämna in en rock på kemtvätt och få tillbaka den utan foder och utan att någon kan förklara hur det har gått till. Där blir man bjuden på middag med ostrongaffel prydligt framdukad, men utan ostron. Och där går det att muta sig till nästan vadsomhelst, inklusive ett körkort.

Det är en stad där tiden inte spelar någon roll. Det är Kafkas, Haseks och Hrabals stad, overklig, ofrivilligt komisk och drabbad av historia.

Richard Swartz skriver om träffsäkert och med humor om vardagsliv i en stad, som en gång var en centraleuropeisk pärla, men som efter kriget förvandlades till ett förfallet museum i en öststat. Ostron i Prag är inte bara en ovärderlig tidsskildring, den är också en retrospektiv självbiografi om en ung man som söker kärlek och mening i en stad som kan erbjuda varken det ena eller det andra.

Richard Swartz är författare och mångårig medarbetare i både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, och har belönats med både Gerard Bonniers essäpris och Jolopriset. Han har fått stor uppmärksamhet för sina böcker Room service, Ett hus i Istrien och Vita lögner.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 249
Sidantal: 328
ISBN: 9789177959311
Format: 135x210
Utk. 09. May 2022
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Islington Design
Recensioner
Bibliotekstjänst
”I Ostron i Prag beskriver Swartz, mångårig östeuropakorrespondent och författare, dåtidens östeuropeiska samhälle samtidigt som han, inlevelsefullt, målande och enastående träffsäkert beskriver studentens vardagsliv och möten med olika privatpersoner och institutioner. Detta innefattar hur man klarade av sin mänskliga värdighet och samtidigt i vardagslivet fixade jobb, mat och annat praktiskt i planekonomins nyckfulla system. […] Boken riktar sig till alla, som vill få en genuin bild av tillvaron i Kalla krigets Östeuropa. " Läs mer
SvD , Gunilla Kindstrand
"70-talets Prag måleriskt skildrat på makalös prosa (...) När en av Sveriges främsta stilister minns sin ungdom i Prag är det både vackert och melankoliskt." SvD
Socialpolitik, Heléne Nellvik
"Richard Swartz skriver vackert och hela tiden underhållande. Det är en skarp tidsskildring som balanserar mellan eftertanke och djupt allvar till under stundom briljant kåserande. Allt är oerhört välformulerat. En fröjd och en ren njutning att läsa."
Barometern, Christian Swalander
"Det långa avsnitt i boken som behandlar den pragska ölkulturen håller en högkaratig litterär nivå, och visar att också det mest triviala ämnet i en skicklig journalists händer kan få ett bestående värde när det lyfts till en karakteristik som fångar ett samhällstillstånd."
Alingsås Tidning, Kerstin Westin
"Det är en njutning att få ta del av något så på samma gång lärt och litterärt som lättsamt roande och oroande."
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Richard Swartz
Loppmarknad
På loppmarknaderna i Wien dansas en märklig menuett. Så här kan den gå: Läs mer