Romanen om Hedås
Läs utdrag
Lyssna på utdrag

Romanen om Hedås

Lars Andersson

Bokförlaget Polaris
Recensionsdag 20 mars
Fram genom fyra sekler, över nästan tusen sidor, myllrar de döda anförvanternas öden och liv i Lars Anderssons mäktiga roman om bondbyn Hedås vid Klarälven i Värmland. I första delen från 2008, Ljus från ingenstans, tar generationerna långt bak spjärn mot varann, i kärlek eller i vrede – i ensamhet glöder de enskilda liven.

I andra delen, De levandes land från 2012, saktar romanen in och omsluter i stort sett den livstid som var författarens farmors. Då knyts byn in i den tid som nyss har flytt. Strejkbrytare fraktas uppför älven och traktens baptister nedstiger i samma älv; brev anländer från ett ockuperat Norge, och en kvinna som ”varit inom filmen” återbesöker byn med det gåtfulla påståendet: ”Vi ska bli synliga för oss själva.” Fortfarande rör sig de ofödda och de osedda som i en sakta ringdans på Klarälvens botten. Men av tre styvsöner som sökt framtiden i en fabriksstad på amerikanska prärien tog den enes liv slut i Rock River.

Det är i år 50 år sedan Lars Andersson debuterade som författare och han har alltsedan dess räknats in bland sin generations mest betydande prosaister. Dubbelromanen om Hedås utgör den första av fyra volymer där Polaris återutger ett urval av hans viktigaste romaner.
Läs mer
Välj utgåva:
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 250.00
Sidantal: 600
ISBN: 9789180661720
Format: 151x228
Utk. 11. March 2024
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Acedo Design AB
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Lars Andersson
Hittebarnet i Kyjiv
Året är 990. I storfurstens rike råder tillfälligt lugn, och hans drottning Läs mer
Nu
En fullkomligt obekant människa vid namn Nu Bergdahl har hört av sig med Läs mer
Jordens ansikte
Flickan från norr bär ett mullbär in över sin släktings tröskel. En far Läs mer
Artemis
Lars Andersson arbetar ofta med thrillern som element i sina romaner. Ett Läs mer