Skörgossen
Lyssna på utdrag

Skörgossen

Ida Andersen

Bokförlaget Polaris
När Johan som fjortonåring börjar i hyttan inser han att den är hans liv, men drömmen om att bli glasblåsare möter motstånd från alla håll. Då den karismatiske mäster Gottfried anländer tänds dock hoppet, om bara inte mästers trumpne son stod i vägen. Och så är där ju den vackra men oåtkomliga dottern som gör Johan alltför knäsvag.  

För den överkänsliga och kunskapstörstande Elisabeth är Kosta ett misströstans träsk. Oförmögen att leva upp till kraven som dygdig familjeflicka flyr hon till hemliga möten med glasbrukets intellektuelle bokhållare, medan fadern försöker få henne gift med en viss svensk glasblåsare.

Den slagkraftiga och driftiga Hedvig kämpar för att få tillbaka gästgiveriet Kulla i familjens ägo men kommer ständigt i kläm mellan faderns våldsamheter och ömhetsbetygelser. Jagad av familjens mörka arv ställs hennes liv på ända när hon drabbas av förälskelsen i den unge glasblåsaren Johan.

Skörgossen gjuter nytt liv i tre personer runt Kosta glasbruk på 1700-talet, men också i miljön och tiden de levde i. I gränslandet mellan saga och realism möter vi människor som i glasbrukets hägn ser nya möjligheter att själva skapa sina liv. Men gamla seder och normer lever kvar, klasshierarkier och könsroller kan vara svåra att överbrygga för den som vill något mer än att foga sig i sitt öde. Det är också en berättelse om trilskande glasblåsare, om obändig kärlek, familjeband, synd, skam och sexualitet, om lycka och sorg. Inte minst är det en berättelse om glaset, starkt och skört som livet självt.

Ida Andersen är författare och översättare från italienska. Hon har tidigare givit ut flera diktsamlingar samt Fackverket S tenminnen. De småländska stenmurarna ett kulturarv som fick Smålands akademis Linnépris 2009. Romanen Här slutar allmän väg (2016) skildrar en ung flickas uppväxt i en hippiefamilj på den småländska landsbygden. I oxögat från 2019 som fick stort genomslag hos både läsare och kritiker är den första delen i trilogin om Kosta glasbruk på 1700-talet.

Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
 tryckt bok (pocket)
Belastning...
SEK 289
Sidantal: 448
ISBN: 9789177956440
Serietitel: Glasbruket
Nummer i serien: 2
Format: 135x210
Utk. 30. August 2023
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Lukas Möllersten
Recensioner
DN , Lotta Olsson
"En stark roman"
BTJ
"En mycket bra historisk roman"
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Ida Andersen
Gesällen

Johan har äntligen blivit glasblåsargesäll och fått en egen verkstad men Läs mer
I oxögat
Kärlek, kamp och förändring i glasbrukens gryningstid. I oxögat är en Läs mer