Vasa - Härskaren
Läs utdrag
Lyssna på utdrag

Vasa - Härskaren

Gustaf Skördeman

Bokförlaget Polaris
Recensionsdag 26 juni

Vid midsommartid 1523 rider den nyvalde kungen Gustav Eriksson Vasa in i Stockholm som stadens erövrare. Men det är en ödelagd stad han befriat, och när segern över Kristian Tyrann väl är vunnen bryts alla lojaliteter från Frihetskriget och kretsen runt Gustav hemsöks av intriger och svek.

Motgångarna hopar sig för den nye kungen: Det utblottade landet skakas av återkommande uppror, Lübeck kräver återbetalning av de stora lånen, Kristina Gyllenstierna vill ge Stureätten tronen och många av Gustavs närmaste män sviker honom, tar till öppen strid eller försöker ta livet av honom i lönndom. Med Vatikanen i ryggen gör kyrkan allt för att bevara sin makt och krossa den framväxande lutherska läran.

Gustav sörjer sin familj som dött under kung Kristians onda välde. Den enda överlevande förutom han själv är systern Margareta, som fortfarande är fånge i Danmark. De många årens strider tar nu ut sin rätt. Gustav tvivlar på sitt uppdrag och sakta men säkert börjar kraven och de ständiga hoten att förändra honom.

Vasa: Härskaren är andra delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa. Om makt, förbjuden kärlek, krig och frihetskamp, om osannolika men sanna händelser. Men också en berättelse om hur det moderna Sverige började formas.
Läs mer
Välj utgåva:
 e-bok
 ljudbok
 tryckt bok (inbunden)
Belastning...
SEK 250
Sidantal: 560
ISBN: 9789177956686
Format: 151x228
Utk. 19. June 2024
1. Utgåva, 1. Upplaga
Bandform: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omslagsformgivare: Eric Thunfors
Nedladdning
TOP  ▲
Andra böcker av Gustaf Skördeman
Vasa - Rebellen
Året är 1518, den unge Gustav Eriksson Vasa är en av de unga männen runt Läs mer
Wagner
En f d utrikesminister hittas död, utan huvud. En brutal inledning på en Läs mer
Faust
Vad vet Sara Nowak? är den sista frågan prästen Jürgen Stiller får innan Läs mer
Geiger
När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer Läs mer